Kokedama

Kokedama eli sammalpallo on perinteinen japanilainen istutustapa, jossa kasvin juurien päälle tehdään savesta ja turpeesta pallo, joka päällystetään sammalella.

 

kokedama, Kukkakauppa Opuntia Tampere

Kokedaman tekeminen on helppoa. Tarvitaan vain turvetta, saviraetta ja ohutta sammalmattoa. Kasvi otetaan ruukustaan ja aletaan murtamaan juuripaakkua varovasti niin pieneksi kuin mahdollista. Jotkin kasvit kannattaa kastella huolellisesti ennen juurien paljastamista ja toiset taas pitää kuivina operaation helpottamiseksi. Esimerkiksi flamingonkukka Anthurium clarinervumin juuret ovat paksut ja puhdistuvat viljelymullasta kuin itsestään. Tilalle on helppo leipoa kokedamamassasta pallo. Kokedamamassa on sopivan kosteaa kun siitä voi tehdä pallon samalla tavalla kuin lumesta.

Pieniä palloja on helppo tehdä jos kasvin juuret on saatu hyvin putsattua. Jos juurien ympärillä on vielä suhteellisen iso juuripaakku, joudutaan kokedamamassaa lisäämään kerroksittain pallon tekemiseksi. Mitä isompi pallo, sitä enemmän on kokemuksesta hyötyä. Massan sopiva kosteus ja sorminäppäryys auttavat hallitsemaan isommaksi käyvää massapalloa sammalen käärintävaiheeseen tultaessa.

 

Olemme kokeilleet monilla erilaisilla kasveilla ja tähän mennessä kaikki ovat viihtyneet kokedamapallossa. Japanissa käytetään rahapuuta ja unelmaa kokedamoissa, joten kokeilimme niitä ensimmäisinä. Molemmat viihtyvät hyvin pallossa ja unelma kasvaa nopeammin kuin ruukkuistutuksessa. Ylös ripustetut kokedamat saavat paremmin valoa kuin pöydille sijoitetut ruukut, joten useimmat kasvit viihtyvät normaalia paremmin. Esimerkiksi saniainen (Nephrolepsis) kukoistaa kokedamana koska valoa tulee joka suunnasta, alhaaltakin.

kokedama, Kukkakauppa Opuntia Tampere

 

Oikealla kasvin valinnalla kokedamat luovat juuri sellaisen tunnelman kun halutaan. Yksittäin sijoitettuina ne toimivat katseen vangitsijoina. Ripustamalla useita ryhmään saadaan näyttäviä kokonaisuuksia tai voidaan luoda eläviä tilanjakajia.

Olemme käyttäneet myös ulkokasveja. Alkukesän mansikat kukkivat kivasti ja marjat kypsyivät. Myös pelargonia, muratti ja lankaköynnös sopivat kokedamaan. Ulkokokedama on kiva tuliainen mökille, terassille tai parvekkeelle.

kokedama, Kukkakauppa Opuntia Tampere

Pääsiäisenä tehtiin palloja krookuksista ja iiriksistä.

kokedama, Kukkakauppa Opuntia Tampere

 

Bonsait ja kokedamat liittyvät japanilaiseen wabi-sabi estetiikkaan, jonka mukaan mikään ei ole täydellistä, mikään ei kestä ikuisesti ja mikään ei ole täysin valmis. Muun muassa epäsymmetria, rouheus, yksinkertaisuus ja vaatimattomuus kuvastavat wabi-sabia. Toisin muotoillen sitä on epätäydellisyyden viisaus ja kauneus.

Kokedamaa sanotaan köyhän miehen bonsaiksi. Upeat bonsait maksavat omaisuuksia, mutta kokedamat ovat edullisempia ja niihin istutettujen kasvien pitäisi jäädä pienikasvuiseksi. Oma kokemuksemme tosin on, että monet kasvit kasvavat nopeasti palloon istutettuna ja olemme jopa remontoineet pieneksi jääneitä palloja isommiksi.

Opuntian kokedamoissa näkyy käsityön jälki, pallot eivät ole säännöllisiä vaan yksilöllisiä. Jotkut ovat enemmän ananaksen kuin pallon muotoisia. Käyttämämme suomalainen metsäsammal sisältää usein useita sammallajeja ja muitakin kasveja ja saa aikaan mielenkiintoisia pintoja.

kokedama, Kukkakauppa Opuntia Tampere

Kokedama tuotesivu