Vanhat kaktukset

Kukkakaupassamme esillä olevat vanhat kaktukset ovat kuin ystäviä. Olemme saaneet niitä asiakkailtamme tai tuoneet Riipin puutarhalta.

Yksi persoonallisimmista ilmestyksistä on ruukku johon joku on joskus istuttanut neljä erilaista kaktusta. Korkeat hopeapylväskaktukset (Cleistocactus strausii) nojasivat kasvihuoneen lasiseinään ja niiden irroittaminen siitä oli riskialtis projekti. Ne katkeavat helposti joskin myös juurtuvat yhtä helposti, mutta olisi ollut sääli häiritä hienoa kasvua. Saimme kaikki kaktukset ruukkuineen pakettiin joka kuljetettiin autossa vaaka-asennossa Liedosta Tampereelle. Perillä tuin ne varovasti rautatangoilla ja vähitellen suoristin niitä sen verran, että ne pysyivät pystyssä. Ruukunvaihtoa emme ole edes harkinneet.

Vanhat kaktukset, Kukkakauppa Opuntia Tampere

 

Toinen vähintäänkin yhtä erikoinen on vanhapoika-kaktus (Echinopsis),  jonka saimme pitovaikeuksien vuoksi. Kävimme hakemassa sen ikkunaremontin alta pois. Senkin mielipuuhaa näytti olevan ikkunaan nojaileminen ja varreltaan epätyypillisen pitkä yksilö oli sekin haastava siirrettävä. Koko aikuisikänsä eteläikkunalla viettänyt kaktus ei ollut koskaan kukkinut, mutta ei aikaakaan kun siihen tuli meillä nuppuja. Irroitimme muutaman vieroituskypsän poikasen mikä saattoi edesauttaa nuppujen kehittymistä. Malliltaan kaktus on erikoinen, kasvupyrähdykset ovat olleet varsinaista aaltoliikettä.

Vanhat kaktukset, Kukkakauppa Opuntia Tampere

 

Lähes perusviherkasvimainen brasilianopuntia (Brasiliopuntia brasiliensis) on hieno vanha yksilö jota on leikattu entisessä elämässään ja se on haarautunut. Se kasvaa huimaa vauhtia kunhan saa tarpeeksi vettä.

Vanhat kaktukset, Kukkakauppa Opuntia Tampere

 

Mahtavat monsterit (Cereus peruvianus monstrosus) ovat tulleet meille oikeaoppisista oloista. Vanhat kaktukset on pidetty talvet levossa, kesät ulkona ja annettu keväällä runsaasti vettä ennen ulosvientiä. Vanhempi on kutakuinkin kolmekymmenvuotias. Nuorempi on istutettu lasikulhoon ja sillä on ollut tapana saada keväällä kulho täyteen vettä ennen ulosmenoa. Lupasin hoitaa niitä samaan malliin ja kukkakaupalta ne onkin jo viety kesäksi kotipihallemme. Sadepäivinä lasikulho on tosin hiukan arveluttava ja rankkasateen sattuessa kaktusparalle onkin laitettava pussi päähän.

Vanhat kaktukset, Kukkakauppa Opuntia Tampere

Vanhat kaktukset, Kukkakauppa Opuntia Tampere
Cereus peruvianus monstrosus, Sormus Koruateljee Nagual

 

Jo kolmemetriseksi kasvanut perun pylväskaktuksemme (Cereus peruvianus) on esimerkki siitä miten erilaisissa oloissa kaktuksia kasvaa. Se on elellyt pohjoisikkunalla ja saanut runsaasti vettä, maa- aines ruukussa oli kuin suota. Alunperin meidän piti vain vaihtaa siihen ruukku mutta pitkämatkalaisena se katkesi kuljetuksessa ja saimme pitää sen. Nyt sille alkaa vähitellen tulla katto vastaan.

Vanhat kaktukset, Kukkakauppa Opuntia Tampere

 

Kaksi vanhaa tyräkkiämme näyteikkunassa ovat Riipin puutarhalta. Niiden alkuperää ei tiedä kukaan, luultavasti ne ovat alun perin Tanskasta, silloin kuin sieltä vielä tuli viherkasveja puutarhalle.Kasvihuoneoloissa ne ovat kasvaneet nopeasti puumaisiksi. Kuljetukseen täytyi pyytää ammattiapua ja kasvit saapuivat kaupalle kukkarekalla. Ruukun vaihdot niihin olivat melkoinen suoritus.

WP_000787

 

Rahapuupuolella meillä on kaksi kaksi vanhaa yksilöä. Toinen on lunastettu yhdessä monstrosusten kanssa ja on iältään kymmeniä vuosia. Runko on todella vaikuttava. Se on viihtynyt kukkakaupalla talven hyvin, mutta kesäksi sen on päästävä ulos. Keväällä sen lehdet alkoivat olla jo aika tyhjiä, mutta nyt kun se on saanut olla kotipihallamme sateesta nauttimassa se voi loistavasti. Lehdet ovat pulleat ja kiiltävät. Toinen vanha rahapuu on Lyökistä Jussin vanhemmilta. Sitä vaivasi keväällä sama kuivuusongelma, mutta ulkona sekin on saanut uutta puhtia.

Kukkakauppa Opuntia Tampere

Rahapuut kuten monet muutkin sukkulentit pitää siirtää kesäksi ulos vähitellen totuttaen kevätaurinkoon jotta vältyttäisiin suuremmilta värivirheiltä. Molemmat rahapuumme muuttuivat parissa päivässä ensin violeteiksi, mutta nyt ne ovat taas saaneet takaisin tutun vihreän värinsä.

Kukkakauppa Opuntia Tampere