Kaktuspuutarha ympäri vuoden – talvenkestävät kaktukset

Talvenkestävät kaktukset pääsivät vihdoinkin kunnon ruukkuihin.

Kesällä 2014 hankkimamme talvenkestävät kaktukset ovat saaneet olla omissa kasvatuspoteissaan kesät ulkona ja talvet ulkovarastossamme noin kymmenessä asteessa. Taimina ostetut opuntiat: rutilans, polycantha ja macrorhiza ovat Pyhärannan Vakka-Taimesta.

Talvenkestävät kaktukset, Opuntia rutilans

Nyt oli jo korkea aika istuttaa näitä kivasti kasvaneita kaktuksia. Ne pääsivät Italiasta 90-luvulla tuotuihin reliefipintaisiin terrakottaruukkuihin.

kaktusmulta

Opuntia rutilans kestää hyvin pakkasta, mutta tarvitsee todella hyvin läpäisevän kasvualustan. Sekoitin sellaisen puutarhamullasta, kivisestä rantahiekasta ja perliitistä.

terrakottaruukku

Kotona ei sattunut olemaan lecasoraa, joten laitoin ruukun pohjalle reiluja paloja entistä Pispalalaista suojamuuria. Ruukussa on iso reikä pohjassa, joten veden kertymisestä ei pitäisi olla vaaraa.

Opuntia rutilans, talvenkestävä kaktus

Kolmen kesän vuosikasvut. Lannoitusta olisi ehkä voinut antaa enemmänkin. 

Opuntia rutilans, talvenkestävä kaktus

Paksut nitriilihanskatkaan eivät riitä suojaamaan opuntioiden piikeiltä. Olisi kannattanut tuoda kaupalta järeät nahkahanskat, joilla käsittelemme isoja pylväskaktuksia.
Talvenkestävä kaktus, Opuntia rutilans

Ruukkuun tulee kaksi rutilansia, joten kasvutilaa jää todella runsaasti. Sateisina kesinä on huolehdittava ettei istutus kastu liian usein.

Emme ole jättäneet talvenkestäviä kaktuksiamme varsinaisesti pakkaseen, koska ne ovat olleet pienissä kasvatusruukuissaan. Nyt tilaa on reilusti enemmän, joten jos ruukku pysyy loppusyksystä riittävän kuivana voidaan jatkaa ulkoilukautta pidempään.

Talvenkestävä kaktus, opuntia rutilans

Valmis. Ja näitä opuntioita jäi muutama vielä myyntiinkin…

Maahan istutettaessa tulee valita varmasti hyvin vettäläpäisevä paikka, mieluiten etelärinne. Kaktukset pitää suojata märkien kesien ja normaalien syksyjen sateilta esimerkiksi lasikuvulla tai muovilla. Talvenkestävät opuntiat ovat kotoisin USA’sta ja Kanadasta. Ne kestävät hyvin pakkasta ja lunta, mutta ainoastaan jos syksyn kosteus ei ehdi mädännyttämään niitä.

Keväällä lumien sulamisvedet aiheuttavat samanlaisen kosteusongelman kuin sade syksyllä. Lumen voi poistaa kaktuksen ympäristöstä kun kovat pakkaset ovat ohi ja sulaminen on alkamassa.