Portugali

dsc_0190   Tähän aikaan vuodesta alan muistelemaan aina kaiholla Portugalissa viettämiämme vuosia.

Vaikka usein kaipaankin Atlantin tyrskyjen pauhua ja valtavaa valon määrää, suurin syy on kuitenkin nämä kylmenevät yöt ja uhkaavat hallavaroitukset.

Aurinkoiset syyspäivät olisivat kesän ulkona viettäville kasveille enemmän kuin tervetulleita sateisen kesän jälkeen mutta öiden muututtua kylmemmiksi niitä on vähitellen alettava kantaa sisään. Näin ollen sisällä oloa kertyy melkein kahdeksan kuukautta mikä on monille kasveille kestämätöntä. Kevättä kohti mennessä tilanne on sama. Hallaöitä saattaa olla vielä kesäkuussakin.

Monet kasvit ovat tähän aikaan vuodesta parhaimmillaan, avaamassa vasta ensimmäisiä nuppujaan kuten jotkut Echeveriamme ja pelargoniamme. Chilit piti kantaa sisään keittiön lattialle jatkamaan kypsymistä.

Portugalissa kasviasiat olivat toisin. Ensimmäinen kauppareissu tehtiin luonnollisesti puutarhamyymälään. Terassit olivat suuret ja kasvitarpeet sen mukaiset. Ostoskärry täyttyi bougainvilleoilla ja sitruunapuilla, laventeleilla, mehikasveilla, käärmeenparroilla, murateilla, agaveilla ja kiinanruusuilla. Kasvatimme chilejä ja kiwejä. Kaikki ehtivät ajoissa kypsymään eikä kesä loppunut kesken.

Kukkakauppa Opuntia Tampere

Kasvien hoito oli lähes yhtä huoletonta kuin niiden hankkiminenkin. Keväällä kasteltiin paljon ja talvella kasteltiin paljon vähemmän. Ei huolta hiipivistä hallaöistä tai valon riittävyydestä. Talvella lämpötila saattoi hyvinkin laskea lähelle nollaa mutta siinä kaikki. Voi sanoa että säätilat ja vuodenajat olivat jopa selvempiä kuin Suomessa näinä päivinä kun ei tiedä onko kesä vai talvi.

Kukkakauppa Opuntia Tampere

Ajoittaiset rajuilmat ja sateet olivat Portugalissa niitä asioita mitkä saivat kasveistakin yliotteen. Aamulla sai kerätä ruukun palasia koko yön riehuneen myrskyn jäljiltä jos ei ollut illalla muistanut katsoa säätiedotusta. Joskus harvoin satoi kananmunan kokoisia rakeita.

Tietysti voisi kuvitella rajoittavansa kasvivalikoiman Suomen oloihin sopivaksi ja tyytyvänsä siihen mikä täällä parhaiten kasvaa. Tällä hetkellä se on kuitenkin vähän myöhäistä. Nyt kun lähes kaikki kasvit on kannettu sisätiloihin voin vain ihmetellä miten upeita ne ovat ja kuinka hienosti monet niistä ovat tänäkin kesänä kasvaneet, enkä halua luopua yhdestäkään.

Kukkakauppa Opuntia Tampere