Kukkaan puhkeamisen ihme

Echinopsiksen ja Matucanan nuppujen kehittymistä oli hauska seurata.

Kukkakauppa Opuntia Tampere

Kaktukset olivat ulkona eteläseinustalla muovin alla. Ne oli lopulta pakko peittää, koska satoi taukoamatta ja pelkäsin niiden saavan jo liikaakin vettä. Muovin alla lämpötila nousi ja tuli suorastaa kasvihuonemainen ilmasto. Nuput kehittyivät hyvää vauhtia. Sään viiletessä ja sateen yhä jatkuessa vein ne varmuuden vuoksi sisään eteläikkunalle.

Kukkakauppa Opuntia Tampere

Ajattelin että nuput eivät jaksaisi aueta kylmässä. Heti seuraavana aamuna Matucana oli avannut kolme tulenpunaista kukkaa. Seuraavana päivänä Echinopsis leväytti auki kaksi puhtaanvalkoista torvikukkaansa.Kukkakauppa Opuntia Tampere

Kukkakauppa Opuntia Tampere Kaikki oli muuten loistavasti mutta kameran makrolinssi oli jäänyt kaupalle ja muutenkin hirveä kiire aamulla, joten en ehtinyt nauttia kukista riittävästi puhumattakaan niiden ikuistamisesta. Kun tulin illalla töistä kotiin kukat olivat jo kuihtuneet.

Opuntian kukat avautuvat viileässäkin säässä ja se saikin jäädä ulos kukkimaan. Kukat kestivät useamman päivän kuihtumatta ja nuput aukesivat yksitellen joten saimme nauttia kukinnasta monen päivän ajan.

Kukkakauppa Opuntia Tampere

Kaktuksissa kuten monissa muissakin kasveissa mielenkiintoisinta on ehkä kuitenkin kaiken alku eli kun huomaa nupun aihion. Siitä alkaa kukan kehityksen seuraaminen päivä päivältä hienommaksi ja varsinkin kaktuksilla prosessi on jotenkin uskomaton. Karusta ja vaatimattomastakin voi yllättäen puhjeta jotain korumaisen kaunista, joka kestää ehkä vain pienen hetken, mutta jättää ikuisiksi ajoiksi muistiin jäljen.